Terápiás történet a kis Kengururól

A terápiás történet a kis Kengururól című elbeszélés Szlovákiában keletkezett reakcióként az Ukrajnában zajló háborúra. Óriási mennyiségű felnőtt és gyermek kényszerült arra, hogy elhagyja hazáját és egy biztonságosabb helyre meneküljön.

Ezen történet megszületése sok ember -többségében nők- munkájának köszönhető. Különböző szakmában dolgozunk és különböző helyekről származunk, viszont egy dolog  közös bennünk.  Hiszünk történetünk gyógyító erejében és reméljük, hogy segítségként szolgál azoknak a gyermekeknek, akik a háború elől menekülnek legyenek bárhol is a világon. Ezért írtuk meg, fordítottuk le és terjesztettük e terápiás célzatú történetet a kis Kengururól. Létrehozásakor törekedtünk arra,  hogy a gyermekeknek legyen lehetőségük rajzolásra és színezésre igényük szerint. Ez az oka annak, hogy az illusztrációk fekete-fehérek,  mint a kifestők.

A történet célja, hogy segítsen a gyermekeknek feldolgozni azokat az benyomásokat, amelyeket a háború elől való menekülés során szereztek. Szeretnénk, ha emlékeztetné  őket arra az érzésre, hogy erősek  és képesek irányítani saját életüket. Fontos, hogy tudják mindig van remény. Remény arra, hogy életük egy nap ismét elviselhető, örömteli, sőt boldog lesz.

Ahhoz, hogy e terápiás történet teljesítse küldetését fontos, hogy olvasása során  betartsunk bizonyos feltételeket. Épp ezért elengedhetetlen, hogy olvasás előtt megismerkedjünk az útmutatóval. Megtalálható benne az összes fontos információ arról, hogyan olvassuk, értelmezzük a történetet  mindenféle további lelki sérülés kialakulásának kockázata nélkül.

!!! A legeslegfontosabb pedig az, hogy a történetet olyankor olvassuk, mikor már viszonylag biztonságban vagyunk !!!

A terápiás történet útmutatójában a fentieken kívül  megtalálják a használatához szükséges leírást is, valamint tartalmazza az egyes stabilizációs tevékenységeket, amelyek segítenek legyőzni az akut stresszt. Ezeket a gyakorlatokat akár azon felnőttek is alkalmazhatják, akik jelenleg a háborús övezetben tartózkodnak.

Fontos megemlítenünk, hogy bármilyen visszajelzés a bombázás vagy a menekülés során normális reakció egy nem normális helyzetre. Teljesen rendben van, ha zavartnak, tanácstalannak  érezzük magunkat. A stabilizációs tevékenységek segíthetnek feloldani a stresszt amennyiben az emberek nincsenek közvetlen életveszélyben.

Letöltésre

Útmutató a kis Kenguru terápiás történetének olvasásához

A történet a kis Kenguru és anyukája menekülését írja le egy olyan vidékről, amelyet megtámadott a rossz prérifarkas. A kis Kenguru érzéseibe nyerhetünk betekintést a történet olvasása során. Megismerjük menekülésének történetét egy biztonságosabb vidékre. Sajnos erre az útra az apukája nélkül kell mennie, akinek otthon kellett maradnia, hogy megvédje hazájukat. Az elbeszélésben szereplő illusztrációk egyben kifestőként is szolgálnak.

Útmutató a terápiás történethez

Megfelelő azok számára is, akik még mindig nincsenek biztonságban. Megtalálhatóak benne olyan stabilizációs tevékenységek, amelyek segítenek megbírkózni az átélt traumákkal, valamint enyhítik a megpróbáltatásokat bárhol és bármikor, ha arra van szükség.

Szerzői jogok

Mindannyian, akik együttműködtünk e terápiás célzatú történet létrehozásában eltekintünk a szerzői jogoktól és engedélyezzük az elbeszélés szabad terjesztését. Örömmel tölt el minket, ha ez az alkotás szétterjed az egész világon, ha vigaszul szolgál majd az arra rászorulóknak. Engedélyezzük:

  • szabad terjesztését
  • ingyenes nyomtatását a publikációnak
  • a publikáció fordítását más nyelvekre
  • grafikai javítását és nyomtatását más nyelveken.

Nem engedélyezzük sem a publikáció, sem az illusztráció eladását, illetve szabad terjesztését az illusztrációknak a terápiás történeten kívül.

A történet írói

A történet írói Soňa Pekarovičová és Táňa Klempová. Szakmai konzultációt Jana Ashford és Mária Balážová nyújtották.

Soňa Pekarovičová

Speciális pedagógus
A CentrumDys magánpraxisában dolgozik. Pracuje v súkromnej praxi v CentrumDys. Végzettségét tekintve tanácsadást nyújt a játékterápia elemeivel egybekötve.

Táňa Klempová

Pszichoterapeuta
Pszichológusként dolgozik a Trencséni Egyetemi Kórházban. Mozgásterápiát tanult és jelenleg az EMDR terapiával foglalkozik.

Jana Ashford

Pszichoterapeuta
Az ALMA centrumban dolgozik Pozsonyban. A dinamikus pszichoterápiát tanulta valamint az EMDR gyógykezelésben az emóciókra fókuszál.

Mária Balážová

Pszichoterapeuta
A nemzetközi LEAF Academy nevű iskolában dolgozik. Gestaltpszichológiával- alaklélektannal foglalkozott tanulmányai során.

Köszönöm

TA terápiás történet gondolata a háború harmadik napján fogalmazódott meg a fejemben.  Fontos azonban kiemeleni, hogy ez a kezdeményezés nem jöhetett volna létre az emberek összefogása nélkül. A kis Kenguru története a közös munkánk. Megtiszteltetés, hogy köszönetet mondhatok nem csupán a társszerzőknek, de mindenkinek, aki hozzájárult e kezdeményezés megvalósításhoz. Mindannyian, akik részt vettek a munkálatokban anyagi haszon reménye nélkül tették, csupán a segítő szándék vezérelte őket.

Nagy köszönettel tartozom:

  • Adele Režnej - az érzékeny illusztrációkért (more here)
  • Vanda Gábrišová és a Buborék gyermeklapnak ( magazine Bublina)
  • A fordítók csapatának: Valéria Černak, Maryana Shan, Linda Polakovičová, Katka Gabriš, Katarína Kovácsová, Andrea Varga Gyökeres, Eugenia Kanishchevova, Monika Filipowicz, Nika Franchi, Shona Schonning, Peter Wiessner, Lise Eelbode
  • Katarína Jirešová aki a történet terjesztéséért felelős Szlovákián kívül
  • Katka Makara a támogatásért

Soňa Pekarovičová

Közös vágyunk- ami összehozott minket ennek a projektnek a kivitelezéséhez- az, hogy segítsünk azon gyermekeknek és családjaiknak, akik a háború elől menekülnek.
 

Boldogok leszünk, ha a történetünk segíteni fog azoknak, akik rászorulnak, még akkor is, ha az volna az ideális, ha nem volna szükség semmilyen segítségre. Amennyiben szeretnék megosztani velünk személyes tapasztalataikat e terápiás történettel kapcsolatban örülni fogunk, ha írnak nekünk a  pekarovicova@centrumdys.sk email címre.